Tarih: 4 / Mayıs / 2024 //Sayfa hit sayısı:  8191   

Peronospora destructor
Sogan Mildiyösü



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Peronospora destructor (Berk.) Casp. in Berk fungal hastlik etmeni olup, mildiyö hastaligi olarak bilinen hava kökenli bir patojendir. Hastalik etmeni Botrytis yaprak yanikligi kadar yaygin bir hastalik degildir, fakat kosullar uygun oldugunda sogan bitkilerine oldukça hizli bir sekilde büyük zararlar verebilir. Mildiyö hastaligi dünyanin bir çok bölgesinde problemlere neden olmaktadir. Özellikle nemli hava kosullari hakim oldugu zamanlarda, tohumluk ve ticari olarak yetistirilen soganlarin yapraklarinda siddetli zararlara neden olabilir. Diger konukçulari arasinda sarimsak, pirasa,sogancik, biber ve frenk sogani verilebilir. Hastalik etmeni sicak iklim kosullarinda nadir olarak ortaya çikmaktadir. Mildiyö etmeni hastalikli bitki artiklari üzerinde misel olarak kis kosullarini geçirmektedir. Patojen ev bahçelerinde bir yillik sogan çesitlerinde de kis kosullarini geçirebilir. Toprakta kalan fungal sporlarin genç sogan bitkileinin köklerini infekteledigi sanilmaktadir. Bu bitkiler sistemik olarak infektelenir ve ticari tarla soganlari için infeksiyon merkezleri olarak yardimci olurlar. Uygun çevre kosullari ortaya çikinca, sistemik olarak infektelenmis bitkilerde kis kosullarini geçiren fungal misel sporlarini üretir. Hava ile dagilan bu sporlar ticari olarak yetistirilen soganlarin yapraklarini enfektelemektedir. 4-25 °C sicaklik (optimal sicaklik 13 °C) ve yüksek nisbi nem ve geceleyin hastalik etmeninin sporlari üretilmektedir. Gece olusan sporlar sabah erken saatlerde de olgunlasmaktadir. Spor çimlenmesi 7-16 °C optimal sicakliklarda ve serbest su içerisinde gerçeklesmektedir. Gece ve erken sabahlarda agir çig ve nem olusumu devam ediyorsa, sapor çimlenmesi için yagmura ihtiyaç duyulmayabilir. Infektelen bu bitkilerde olusan sporlar uygun kosullarda devamli sekilde olusur ve bunlardan yeni enfeksiyonlar hava akimlari ile gerçeklesir.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Yaprak alt yüzeyinde beyaz küf tabakasi bu ve diger mildiyö hastaliklarinin tipik belirtisidir. Bu küflerin bulundugu bölgelere karsilik gelen üst yaprak yüzeyi ise sari bir renkte olmakta ve zamanla kahverengiye dönmekte ve ölmektedir. Hastalik etmeninin gelismesi için uygun kosullar devam ederse tüm fideler ölebilir.

Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Üretim alanlari özellikle fidelikler tütün yetistirme lanlarinda uzakta tesis edilmelidir.
2. Yabanciot kontrolü yapilmali.
3. Iyi bir drenaj her zaman tercih edilmelidir.
Kimyasal mücadele
Zirai Mücadele Teknik Talimatlarina göre tavsiye edilen kimyasal ilaçlar asagidaki tabloda verilmektedir. Özellikle fidelik alanlari 3-4 gün araliklar ile ilaçlanmalidir.
Zirai Mücadele Teknik Talimatlarina göre tavsiye edilen kimyasal ilaçlar(100 Litre su için):
Mancozeb WP 80% (90 g)
Maneb WP 80% (90 g)
Metiram Camplex DF 80% (100 g)
Propineb WP 70% (100 g)
Metalaxyl-M+Acibenzolar-S-Methyl WG 40+4% (20 g)
2/Mart/2004
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Peronospora destructor
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net